mobile-menu-icon
banner

DÅLIG
ANDEDRÄKT

DÅLIG ANDEDRÄKT – ETT VANLIGT PROBLEM

Många tror att dålig andedräkt kommer från magen, men så är det vanligtvis inte. I verkligheten är den vanligaste orsaken till dålig andedräkt att bakterier byggs upp i munnen – faktum är att dålig andedräkt kommer från munhålan nästan nio gånger av tio1. Bakterierna finns mellan tänderna, i tandköttsfickorna och i fördjupningar på tungans undersida och när de bryter ned matpartiklar i munnen frigör de samtidigt så kallade lättflyktiga svavelföreningar.

Dålig andedräkt är inte farligt, men en illaluktande mun kan vara generande och orsaka pinsamma situationer både i sociala sammanhang och i yrkeslivet. Man kan börja känna sig osäker eller få sämre självförtroende när man öppnar munnen om andra människor är i närheten, exempelvis under affärsmöten eller på en dejt. Eller, ännu värre: man kanske inte inser att man har dålig andedräkt, och vänner och familj kanske inte känner för att berätta det för en.

CauseOfBadBreath

Orsaker till dålig andedräkt

Det finns många orsaker till dålig andedräkt. Förutom svavelföreningar som bildas i munnen, är andra orsaker tandköttsinflammation (gingivit), parodontit, muntorrhet, lågkolhydratsdieter och fasta. Dessutom har praktiskt taget alla dålig andedräkt på morgonen eftersom salivflödet minskar under natten. Dålig andedräkt kan också framkallas av kryddstark mat, vitlök, rökning och alkohol.

Dålig andedräkt från munnen

Några de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt som har sitt ursprung i munnen är följande:

  • Dålig munhygien. Mat som fastnar mellan tänderna fylls med bakterier och börjar till slut ruttna om den inte avlägsnas. För att förhindra att bakterier ansamlas behöver du använda tandtråd med jämna mellanrum, förutom att borsta tänderna två gånger per dag. För en mer långvarig effekt kan du även prova att skölja med ett munskölj.
  • Tandköttsinflammation och parodontit. Tandköttsinflammation och tandköttssjukdom orsakas vanligtvis av att plack byggs upp i munnen, vilket i sin tur kan leda till dålig andedräkt.
  • Muntorrhet. Saliven hjälper till att rengöra munnen och skyddar mot bakterier som orsakar otrevlig lukt, och därför kan muntorrhet bidra till dålig andedräkt. Det finns många orsaker till muntorrhet, däribland uttorkning, stress, vissa sjukdomar och läkemedel.
  • Tandutdragning. Att dra ut en tand kan orsaka dålig andedräkt under några dagar medan blodet levras och såret läks. Under den här tiden är en god munhygien ännu viktigare än vanligt. Karies och andra infektioner i munnen kan ge samma effekt.
  • Stress och hormonella förändringar. Graviditet, pubertet och klimakteriet kan också orsaka dålig andedräkt.

Dålig andedräkt på grund av andra faktorer

Några av de vanligaste livsstilsfaktorer som orsakar dålig andedräkt är följande:

  • Mat och dryck. Lukterna från vitlök, lök och annan kryddstark mat går direkt ut i blodomloppet och lungorna. När man andas ut ångorna uppfattas de som dålig andedräkt. Kaffe är en annan stor bov när det kommer till dålig andedräkt.
  • Rökning. Om du röker har du förmodligen dålig andedräkt och det enda sättet att förbättra den är att sluta röka.
  • Alkohol. Personer som dricker för mycket alkohol får vanligtvis problem med dålig andedräkt. Det har att göra med kroppens sätt att metabolisera alkoholen.

Förebygga dålig andedräkt

Att förebygga dålig andedräkt är i de flesta fall enkelt och börjar med en god munhygien. Men det räcker kanske inte bara med att borsta tänderna. Man bör även använda tandtråd eller en mellanrumsborste för att rengöra mellan tänderna, och om man har dålig andedräkt kan man komplettera med ett munskölj som SB12. SB12 förebygger dålig andedräkt genom att neutralisera de svavelföreningar i munnen som framkallar lukt, i stället för att bara maskera lukten. Den innehåller både zinkacetat och klorhexidindiacetat som i kliniska tester har bevisats förebygga dålig andedräkt i tolv timmar efter varje användningstillfälle1.


Referenser:

1 Thrane PS, Young A, Jonski G, et al. A new mouth-rinse combining zinc and chlorhexidine in low concentrations provides superior efficacy against halitosis compared to existing formulations: a double blind clinical study. J Clin Dent 2007; 18(3):82-87.