mobile-menu-icon
children-puberty-banner

BARN OCH
UNGDOMAR
MED DÅLIG
ANDEDRÄKT

thumb_img

BARN, PUBERTETEN OCH DÅLIG ANDEDRÄKT

Det är inte bara vuxna som drabbas av dålig andedräkt – barn och ungdomar kan få det också. Orsaken till dålig andedräkt hos yngre personer är vanligtvis ansamling av plack på grund av dålig munhygien. Plack är en tunn, genomskinlig film av bakterier som tenderar att bildas mellan tänderna och på tungan, där den skapar illaluktande lättflyktiga svavelföreningar som uppfattas som dålig andedräkt. En del livsmedel och drycker kan också ge upphov till dålig andedräkt hos barn och ungdomar. Barn kan exempelvis drabbas av dålig andedräkt ibland om de konsumerar mycket mjölk och andra mejeriprodukter. Godis som innehåller socker, att andas genom munnen och halsfluss kan också bidra till dålig andedräkt hos barn.

Orsaker till dålig andedräkt under puberteten

Under tonåren genomgår kroppen många förändringar, och en del av dem kan faktiskt påverka andedräkten. Precis som variationer i hormonnivåerna ofta orsakar tandköttsinflammation och dålig andedräkt under graviditeten, kan de förändra miljön i tonåringens mun och göra att plack ansamlas. Rökning, bantning och sockerrika läskedrycker är andra faktorer som kan bidra till dålig andedräkt under tonåren. Yngre kvinnor kan också uppleva svullet, blödande och inflammerat tandkött när de får sin mens eller tar p-piller, vilket i sin tur kan framkalla dålig andedräkt.

Hur förebygger man dålig andedräkt hos barn och ungdomar?

Tonåren är ingen lätt period av många skäl, men dålig andedräkt behöver inte vara ett av dem. Som förälder kan du hjälpa till att förebygga dålig andedräkt hos dina barn genom att grundlägga goda vanor redan tidigt i livet och hjälpa dem att behålla sin munhälsa genom puberteten. Uppmuntra ditt barn att äta hälsosamt och överväg vid behov att minska på mängden mejeriprodukter. Avsluta måltiderna med en krispig frukt för att hjälpa till att skölja bort kvarvarande matrester och begränsa mängden godis som innehåller socker. Du behöver hjälpa barnen med tandborstningen tills de är tillräckligt gamla för att klara av det själva, vanligtvis när de är runt sju år. De bör även besöka en tandläkare/tandhygienist för kontroll och professionell rengöring minst en gång per år.