mobile-menu-icon
banner

MUNTORRHET OCH
DÅLIG ANDEDRÄKT

dry-mouth-and-bad-breath

MUNTORRHET OCH DÅLIG ANDEDRÄKT

Vitlök, kryddstark mat och kaffe är välkända faktorer bakom obehaglig andedräkt, men visste du att det också finns ett nära samband mellan muntorrhet och dålig andedräkt? Muntorrhet innebär att salivproduktionen inte är tillräcklig för att hålla munnen fuktig. Saliven hjälper till att fukta och rengöra munnen genom att neutralisera de syror som produceras av plack. Den sköljer också bort matpartiklar och döda celler från tungan, tandköttet och insidan av kinderna. Om du lider av muntorrhet, eller xerostomi som det heter på medicinskt fackspråk, kommer matrester och döda celler att börja sönderdelas och avge så kallade lättflyktiga svavelföreningar som orsakar dålig lukt, och därmed dålig andedräkt. Xerostomi drabbar cirka en på tio, oftast äldre människor och de som tar vissa läkemedel. Tillståndet bör inte blandas ihop med muntorrhet som uppträder hos friska personer och orsakas av en natts sömn eller uttorkning.

Orsaker till xerostomi

De vanligaste orsakerna bakom xerostomi är olika receptbelagda och receptfria läkemedel, exempelvis blodtrycksmediciner, antihistaminer, antidepressiva, urindrivande, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, med mera. Uttorkning, strålbehandling av huvudet och halsen och sjukdomar som Sjögrens syndrom, problem med spottkörtlarna, hormonella obalanser, ledgångsreumatism och diabetes kan också orsaka xerostomi.

”Morgonandedräkt”

Att vakna med torr mun och dålig andedräkt efter en lång nattvila är normalt och händer i princip alla. Orsaken till att man får “morgonandedräkt” är att salivflödet minskar naturligt under natten vilket gör att munnen känns torr och stel. Att sova med öppen mun tenderar att förvärra problemet. Även om sömn är en av de vanligaste orsakerna till muntorrhet kommer salivproduktionen normalt igång igen när du har börjar äta frukost.

Förhindra muntorrhet

Följande åtgärder kan hjälpa till att lindra muntorrhet och dålig andedräkt tillfälligt:

  • Drick ofta vatten under dagen för att förhindra uttorkning, men undvik drycker som innehåller socker, är syrliga eller innehåller koffein.
  • Tugga tuggummi för att stimulera salivproduktionen. Se bara till att tuggummit är sockerfritt, eftersom socker kan orsaka hål och dålig andedräkt. Xylitol, ett naturligt sötningsmedel, kan förebygga tillväxten av de bakterier som orsakar dålig andedräkt.
  • Ha goda rutiner för tandborstning och tandtrådsanvändning och besök din tandläkare för regelbundna kontroller.
  • Skölj med ett munskölj dagligen för att bekämpa obehaglig andedräkt.
  • Om du röker bör du överväga att sluta. Även om rökning inte orsakar muntorrhet kan den här vanan bidra till att förvärra tillståndet. Det samma gäller rökfri tobak, alkohol och kaffe.
  • Prova en saliversättningsprodukt som innehåller xylitol.