mobile-menu-icon
Stained-teeth_banner

FLÄCKAR OCH
MISSFÄRGADE
TÄNDER

stained-and-discoloured-teeth

FLÄCKAR OCH MISSFÄRGADE TÄNDER

Ju äldre man blir, desto vanligare och mer märkbart blir det med fläckar och missfärgade tänder. Det finns flera olika orsaker till det. Vissa fläckar och missfärgningar beror på tidigare skador på tänderna. Andra beror på ämnen som lämnar fläckar på tandytan.1

Orsaker till missfärgade tänder – och hur du kan förebygga det

Några av de vanligaste orsakerna till fläckar och missfärgningar på tänderna är:

Rökning
Förutom att rökning ger dålig andedräkt är det även känt att nikotinet och tjäran i cigaretter ger gula tänder eftersom de lämnar kvar missfärgande ämnen i munnen. 

Kaffe
Tro det eller ej, men tänder som missfärgats av kaffe är svårare att rengöra än tänder som missfärgats av rökning. Det visar en studie från Journal of the American Dental Association. 2

Vin
Enligt en studie från New York University kan både rött och vitt vin ge missfärgade tänder. Syran i både rött och vitt vin påverkar tandytan och gör den mer mottaglig för fläckar från andra typer av dryck. 3

Te
Kan te missfärga tänderna? Svaret är faktiskt ja. Svart te är till och med värre än kaffe när det gäller att missfärga tänderna. De naturliga antioxidanterna i te, de så kallade tanninerna, har en färgande effekt. De fastnar, missfärgar tänderna och gör att de ser gulare ut.

Så förebygger du fläckar och missfärgade tänder i vardagen

Glöm inte bort de gamla huskurerna för att få bort fläckar från tänderna – de är enkla och väl beprövade.

Använd SB12 White dagligen och ta hjälp av de här enkla knepen för att förebygga fläckar och missfärgningar på tänderna innan du börjar med tandblekning hemma

Använd sugrör när du dricker
Ju mindre kontakt skadliga ämnen har med tänderna, desto mindre är risken för att de ska orsaka missfärgningar. Därför kan det vara klokt att använda sugrör när du dricker vätskor som lätt kan orsaka fläckar och missfärgningar på tänderna.

Borsta tänderna och använd tandtråd
Om du borstar tänderna och använder tandtråd regelbundet minskar mängden plack som byggs upp på tänderna. Plack på tänderna gör att skadliga ämnen lättare fastnar och orsakar fläckar.

Drick vatten
Om du dricker lite vatten efter att du druckit mörka eller andra missfärgande drycker får tänderna en lätt sköljning. På så sätt minskar du mängden missfärgande ämnen i munnen och håller tänderna naturligt vitare.

Sluta röka
Förutom alla hälsofördelar med att sluta röka undviker man också att få missfärgade tänder. Som vi redan varit inne på orsakar nikotinet och tjäran i cigaretter missfärgade tänder, så om du inte röker är det lättare att få vitare tänder och ett mer bländande leende.

Upptäck hur du kan få bort fläckar från tänderna och få vitare tänder på två veckor med SB12 White.


Referenser:

1 British Dental Journal 190, 309 - 316 (2001) Published online: 24 March 2001 | doi:10.1038/sj.bdj.4800959

2 J Am Dent Assoc. 2012 May;143(5):e1-7. The effect of at-home bleaching and toothbrushing on removal of coffee and cigarette smoke stains and color stability of enamel.

3 New York University. Annual meeting of the International Association for Dental Research, Miami, April 1-4, 2009.