mobile-menu-icon
banner

MUNHYGIEN

MUNHYGIEN ÄR NYCKELN TILL EN GOD ANDEDRÄKT

Det är ett välkänt faktum att man måste borsta tänderna för att undvika hål. Men visste du att god munhygien också är nyckeln till en god andedräkt? Till skillnad från vad många tror har dålig andedräkt ofta sitt ursprung i munhålan och inte i magen. Lukten kommer från bakterier som lever på gamla matrester och proteiner som finns mellan tänderna, under tungan och i tandköttsfickor. När maten sönderdelas avger bakterierna så kallade lättflyktiga svavelföreningar som följer med utandningsluften och uppfattas som dålig andedräkt. Av det här skälet bör regelbunden tandborstning, tandtrådsanvändning och sköljning med ett munskölj ingå i din orala hygienrutin för en god andedräkt och friska tänder.

Oral-hygiene

En god andedräkt och friska tänder

Grunden för en god andedräkt är att borsta tänderna minst två gånger om dagen. Välj en tandborste med mjuka borst och en tandkräm med fluor. Efter varje borsttillfälle, eller minst en gång om dagen, bör man rengöra mellan tänderna med tandtråd, en tandsticka eller en liten mellanrumsborste för att avlägsna matpartiklar och plack som tandborsten inte når. Avsluta med ett munskölj, till exempel SB12, för en långvarig fräsch andedräkt. SB12 förebygger orsakerna till dålig andedräkt genom att neutralisera de lättflyktiga svavelföreningarna i stället för att bara maskera symtomen, och har bevisats vara effektiv under minst tolv timmar1. Förutom den här dagliga rutinen bör du besöka din tandläkare/tandhygienist för kontroll och rengöring minst en gång per år.

Socker, syror och munhygien

Socker är favoritbränslet för de gasproducerande bakterier som finns i munnen. När de här bakterierna äter socker avger de en syra som bidrar till karies. Socker gör att de förökar sig snabbt och bygger upp plack på tänderna och tandköttet, vilket bidrar till dålig andedräkt. Att skära ned på godis och sockerrika livsmedel och drycker bidrar till att förbättra munhygienen och ger en fräsch andedräkt och friska tänder. De bakterier som orsakar dålig andedräkt gillar också sura livsmedel och drycker, till exempel juice gjord på citrusfrukter och tomatjuice. Om du lider av dålig andedräkt bör du undvika att dricka läsk eller fruktjuice mer än en gång per dag. Använd ett sugrör för att minimera syrans kontakt med tänderna. Vänta minst en timme efter det att du har ätit eller druckit något och innan du borstar tänderna, i synnerhet om du har ätit något som är sött eller syrligt. Och även om halstabletter med mintsmak och tuggummin ofta lyfts fram som en lösning vid dålig andedräkt bör du kontrollera att de inte innehåller socker. Mintsmaken kan maskera dålig andedräkt ett tag, men sockret förvärrar problemet på längre sikt. Välj i stället sockerfria produkter som innehåller det naturliga sötningsmedlet xylitol, exempelvis SB12 boost, ett tuggummi som kan användas som ett komplement till sköljning med SB12.


Referenser:

1 Thrane et. al., Dental Health, Zn and CHX mouthwash is effective against VSCs responsible for halitosis for up to 12 hours, (2009) 48 (3):8-12