mobile-menu-icon
yellow-teeth

GULA TÄNDER

subpage_yellow-teeth

GULA TÄNDER

Du har kanske märkt att tänderna har blivit gradvis mörkare och gulare med åren. Gula tänder behöver inte vara tecken på någon sjukdom utan är i allmänhet ofarligt.

Men trots det kan gula tänder påverka självförtroendet och göra att man helst täcker över munnen när man skrattar eller ler.

Det finns många orsaker till gula tänder som du bör vara medveten om ifall du funderar på att bleka tänderna.

Vad beror gula tänder på?

Några av de vanligaste orsakerna till gula tänder är:

Ålder
När man åldras blir tändernas emalj naturligt tunnare. Då syns det mörka tandbenet bakom tandytan, också kallat dentin, allt tydligare.
Ju tunnare emaljen blir och ju mer tandbenet syns, desto mer ser det ut som att man har gula och missfärgade tänder.

Rökning
Rökning är inte bara allmänt ohälsosamt och något som orsakar dålig andedräkt, utan det är även en av huvudorsakerna till gula och missfärgade tänder.

Om man röker sprids nikotin och tjära över tänderna och får dem att se gula eller i vissa fall bruna ut.

Skador
Ojämnheter som ser ut som gula fläckar på tänderna kan bero på olika typer av skador på tänderna. Skador på emaljen och tandbenet är en vanlig orsak till gula tänder på barn vars tänder fortfarande utvecklas.

Att inte borsta tänderna
De vuxna hade rätt när du var liten – det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen. Att regelbundet borsta tänderna och använda tandtråd på rätt sätt är otroligt viktigt om du vill undvika gula tänder. En god munhygien med tandborstning, tandtråd och en bra munskölj som SB12 White är viktig för att du ska få bort skadliga och missfärgande ämnen som samlas i munnen varje dag. 

Te
Det är lätt att tro att te är mindre missfärgande än kaffe, åtminstone om man ser till dryckens färg. Men faktum är att mörka tesorter kan lämna gula missfärgningar på tänderna i ännu högre grad än vad kaffe gör. Många mörka tesorter innehåller små partiklar som kallas tanniner. De kan lätt fastna i små sprickor och ojämnheter på tänderna och ge gula tänder.

En bra metod om du vill få vitare tänder hemma är att dricka ett glas vatten eller skölja ur munnen varje gång du druckit mörka eller andra skadliga drycker. Då får du bort missfärgande ämnen som finns kvar i munnen. 

Munskölj med whiteningeffekt som nya SB12 White är ett bra alternativ om du vill slippa både dålig andedräkt och gula tänder.

Klicka här om du vill läsa mer om naturliga sätt att få vitare tänder.