mobile-menu-icon
toothpaste-banner-img

TANDKRÄM

toothpaste

TANDKRÄM – EN VIKTIG DEL AV DIN MUNHYGIEN­RUTIN

Tandkräm är en mjuk massa som hjälper till att avlägsna matrester och plack från tänderna, och helt oumbärligt för god munhygien. Tandkrämen förstärker helt enkelt tandborstens rengörande effekt. Det finns många olika typer av tandkräm men de flesta innehåller fluor som stärker tandemaljen och motverkar karies, samt andra ingredienser som förebygger plack, tandsten och tandköttssjukdom.  För att utnyttja tandkrämens effekt på bästa sätt är det viktigt att använda en effektiv tandborstningsteknik.

Ingredienser i tandkrämen

Sammansättningen hos olika tandkrämssorter varierar, men de flesta tillverkas av följande huvudingredienser:

  • Fluor stärker tandemaljen och förebygger karies. Det är den aktiva ingrediensen i de flesta sorters tandkräm.
  • Vatten förhindrar att tandkrämen torkar ut.
  • Bindemedel stabiliserar tandkrämen och förhindrar att fasta och flytande ingredienser separerar. De består vanligtvis av cellulosa, men ibland används även naturgummi, sjögräskolloider och mineralbaserade kolloider.
  • Fuktighetsbevarande ämnen som glycerol, propylen, glykol och sorbitol håller tandkrämen fuktig och mjuk.
  • Slipmedel, vanligtvis baserade på krita eller kisel, avlägsnar föroreningar och fläckar från tänderna. Andelen slipmedel i tandkräm varierar mellan olika märken, men det är i allmänhet bättre att använda tandkräm med milda slipmedel eftersom starka slipmedel kan skada emaljen och göra tänderna känsliga.
  • Smakämnen och färgämnen används för att göra få tandkrämen att smaka och lukta gott. Mint och pepparmint är vanliga tandkrämssmaker. Många tandkrämer innehåller även sackarin, stevia, xylitol eller andra sötningsmedel som inte orsakasr karies.
  • Konserveringsmedel tillsätts för att förhindra bakterietillväxt i tandkrämen. Bland de vanligaste konserveringsmedlen finns alkoholer, bensoater, formaldehyd och parabener.
  • Detergenter bildar skum och löser upp plack. Natriumlaurylsulfat och natrium-N-laurylsarkosinat är de vanligaste detergenterna.

Olika typer av tandkräm

Det finns en mängd tandkrämer att välja mellan på marknaden. De kan vara inrikade på olika behov. Det finns exempelvis tandkrämer som är smaksatta särskilt för att passa barn. Andra innehåller kraftigare slipmedel och marknadsförs till rökare som ofta får fläckar på tänderna. Har du tandköttsinflammation, problem med tandsten eller känsligt tandkött? Det finns specialtandkrämer för det också. En del märken kombinerar flera av de här egenskaperna i en ”universalprodukt”. Prata med din tandläkare eller tandhygienist om du inte är säker på vilken tandkräm som är mest lämplig för dig. Oavsett vilken tandkräm man använder är det viktigt att kombinera den med regelbunden tandtrådsanvändning. Ett effektivt munskölj kan också bidra till att hålla bakterierna i munnen under kontroll och hjälpa till att förebygga dålig andedräkt.