mobile-menu-icon
how-to-brush_banner

TANDBORSTNING

how-to-brush-your-teeth

TANDBORST­NING OCH MUN­HYGIEN

Varje gång du äter något frigör bakterier i munnen syror som angriper emaljen på tänderna och orsakar dålig andedräkt. Om detta sker upprepade gånger kan det leda till ansamling av plack – en genomskinlig, klibbig film som bildas på tändernas yta och som innehåller miljontals bakterier. Plack är den främsta orsaken till karies och förhårdnad plack kan omvandlas till tandsten. Plack kan också irritera tandköttet och orsaka tandköttsinflammation, parodontal sjukdom och tandlossning. För att upprätthålla en god munhygien är det mycket viktigt av avlägsna plack genom att borsta tänderna dagligen. Tandborstning avlägsnar matrester och plack från ytan på tänderna och håller tandköttet rent, vilket i sin tur förebygger hål och tandköttssjukdom. Helst bör man komplettera med daglig användning av tandtråd och sköljning med ett effektivt munskölj.  

Hur man borstar tänderna effektivt

  • Borsta minst två gånger per dag, på morgonen efter frukost och igen vid sänggående
  • Vänta minst en timme innan du borstar om du har ätit eller druckit något surt, eftersom syrorna försvagar emaljen och den kan skadas om man borstar för tidigt
  • Borsta försiktigt med mycket korta horisontella tag över tandytan och tandköttskanten
  • Tryck inte för hårt eftersom det kan göra att tandköttet drar sig tillbaka
  • Håll tandborsten som en penna så att du inte trycker för hårt
  • Spotta ut tandkrämen när du är klar och skölj inte med vatten eftersom effekten av fluoret då försämras
  • Byt omedelbart ut tandborsten när borsten börjar bli slitna

Så här borstar du barnets tänder

Karies är ett av de vanligaste hälsoproblemen i världen och uppstår ofta hos barn och ungdomar. Tyvärr löper barn som får många hål tidigt i livet en ökad risk att få fler som vuxna. Eftersom tandborstning är det bästa sättet att förhindra hål och upprätthålla en god munhygien, bör du skapa en daglig rutin för detta så snart barnets första tänder börjar synas. Välj en borste i barnstorlek med ett litet huvud och mjuka borst. Borsta med en tandkräm som innehåller fluor för att skydda barnens tänder mot karies. Barnen måste få hjälp av sina föräldrar med tandborstningen tills de är tillräckligt gamla för att klara av det själva, vanligtvis vid omkring sju års ålder.