mobile-menu-icon
banner

DÅLIG ANDEDRÄKT
OCH GRAVID

Bad-breath

DÅLIG ANDEDRÄKT SOM GRAVID

Graviditeten är en spännande tid i livet, som tyvärr ofta medför en del mindre önskvärda biverkningar. Förutom vanliga besvär som morgonillamående, trötthet och humörsvängningar finns det en stark koppling mellan graviditet och dålig andedräkt. Eftersom dålig andedräkt vanligtvis har sitt ursprung i munnen, är det ännu viktigare än vanligt att sköta om tänderna och besöka sin tandläkare för grundlig rengöring och kontroll under den här tiden. Den goda nyheten är att med god munhygien och ett effektivt munskölj kan dålig andedräkt som en biverkning under graviditeten förebyggas.

Varför får man dålig andedräkt när man är gravid?

Den hormonella berg-och-dalbana som graviditeten innebär kan förvandla munnen till en gynnsam miljö för plack, en tunn film av bakterier som producerar lättflyktiga svavelföreningar när de bryter ned matpartiklar mellan tänderna. Dessa lättflyktiga svavelföreningar uppfattas som dålig andedräkt. Om bakterierna lämnas kvar kan placket leda till graviditetsrelaterad tandköttsinflammation, eller gingivit. Plackproduktionen ökar på grund av två vanligt förekommande symptom under graviditeten: matsug och frekvent småätande. Till råga på allt kan hormoner och uttorkning under graviditeten påverka salivnivåerna och orsaka muntorrhet. Detta kan i sin tur göra det enklare för bakterierna att växa till. Morgonillamående försämrar också andedräkten, eftersom lukten av magsyror och halvsmält mat ofta finns kvar i munnen en stund.

Vad kan man göra åt dålig andedräkt under graviditeten?

Oavsett om man är gravid eller inte börjar en god andedräkt med god munhygien. Få tänderna professionellt rengjorda var sjätte månad och vänd dig till din tandläkare eller tandhygienist om du har frågor kring din andedräkt och munhälsa. Om du lider av morgonillamående bör du skölja munnen med vatten när du har kastat upp för att skölja bort kvarvarande bakterier. Under graviditeten kan det även vara en bra idé att begränsa intaget av livsmedel som orsakar dålig andedräkt, exempelvis vitlök, lök, kryddstark mat, kaffe och sockerrika drycker.