mobile-menu-icon
whitening_banner

TANDBLEKNING

teeth-whitening_banner

OLIKA TYPER AV TANDBLEKNING

Olika typer av tandblekning med blekmedel är en av de vanligaste formerna inom kosmetisk tandvård. De flesta tandläkare erbjuder tandblekningsbehandlingar.

Många bleker tänderna för att de ska återfå sin naturliga färg, men man kan också vilja göra tänderna vitare än vad de är naturligt.

Det kan finnas olika personliga anledningar till att bleka tänderna. För en del handlar det om att ett bländande leende ger bättre självförtroende, och för andra handlar det om att se ung och frisk ut.

Oavsett anledning har tandblekning en lång historia inom många kulturer. Människan har hittat på många ovanliga lösningar och naturliga sätt att bleka tänderna med målet att slippa gula tänder och få ett vackert leende. Vita tänder har länge ansetts vara eftersträvansvärt och ett tecken på god hälsa, både hos de gamla egyptierna och romarna och i vår tid.

Så bleker du tänderna

Metoderna för tandblekning delas vanligtvis upp i två kategorier:

Tandblekning hos tandläkaren – en tandläkare använder sig av professionella tekniker för tandblekning.

Tandblekning hemma – konsumenten köper produkter för tandblekning hemma och använder dem själv, med varierande effekt och resultat.

Här går vi igenom för- och nackdelarna med några av dagens bästa tandblekningsmetoder.

Olika typer av tandblekning hos tandläkaren

Tandblekning hos tandläkaren
Tandblekning hos tandläkaren utförs på en tandläkarmottagning efter att tandläkaren har analyserat patientens specifika behov. Tandläkaren använder karbamidperoxid, väteperoxid eller laser för att bleka tänderna. Om tandläkaren använder peroxider finns det olika skyddsåtgärder som skyddar tandköttet från blekmedlet.

Fördelar:

 • Skräddarsydd behandling
  Om du bleker tänderna hos en tandläkare har tandläkaren kunskap om din tidigare tandhälsa och kan göra en professionell analys för att skräddarsy behandlingen.
 • Effektivitet
  De ämnen som används om du bleker tänderna hos tandläkaren är mycket starkare än de som används vid tandblekning hemma, så du får mer märkbara resultat.

Nackdelar:

 • Kostnad
  Priset för tandblekning hos tandläkaren kan vara högt jämfört med de flesta produkter som finns att köpa i butik. Det kan vara värt att tänka på om du letar efter ett billigare alternativ.
 • Känslighet
  Starkare tandblekningsämnen rekommenderas ofta inte för personer med känsliga tänder eller skadad emalj, eftersom blekningen då kan slita ännu mer på emaljen.

Tandblekning hemma

Tandblekningskit
Tandblekningskit består ofta av en skena som du applicerar ett mildare blekmedel eller en tandblekningsgel på och sedan sätter över tänderna. Skenan ska användas dagligen under ett antal veckor.

Fördelar:

 • Tillgänglighet
  Det finns många olika typer av tandblekningskit att köpa på apoteket, vilket gör det till ett lättillgängligt alternativ.
 • Kostnad
  Jämfört med metoder som utförs hos tandläkaren är tandblekningskit betydligt billigare.

Nackdelar:

 • Tiden
  Om du vill ha vitare tänder snabbt är tandblekning hemma kanske inte det bästa alternativet. De flesta produkterna är tänkta att användas under flera veckor.
 • Effektivitet
  De blekmedel som ingår i tandblekningskit är vanligtvis mildare än de som används av tandläkaren.

Tandblekningsremsor

Tandblekningsremsor är tunna remsor med ett lager peroxid. Du fäster remsorna på tänderna två gånger dagligen i ungefär två veckor.

Fördelar:

 • Effektivitet
  Man ser ofta resultat av behandlingen redan efter några dagar.
 • Enkelt att använda
  Tandblekningsremsor är enkla att använda. Du kan göra annat medan du låter dem verka.
 • Kostnad
  Tandblekningsremsor är relativt billiga att köpa jämfört med tandblekning hos tandläkaren, men de är också mindre effektiva.

Nackdelar:

 • Risk för biverkningar
  Tandblekningsremsor anses vara ofarliga för de flesta vuxna. Men precis som med andra blekningsmetoder bör inte gravida eller barn använda dem. Långvarig användning av tandblekningsremsor kan också göra tänderna mer känsliga.

Blekande tandkräm

De flesta blekande tandkrämer fungerar slipande och bleker tänderna lätt genom att ta bort fläckar från tandytan.

Fördelar:

 • Kostnad
  Blekande tandkräm finns att köpa i de flesta mataffärer och apotek och är relativt kostnadseffektivt.
 • Säkerhet
  Blekande tandkräm innehåller vanligtvis inga blekande ämnen, så det är mindre risk för att tandköttet ska bli irriterat.

Nackdelar:

 • Effektivitet
  Blekande tandkräm kan ha viss effekt, men det är inte sannolikt att det ska ge tydligt märkbara resultat.
 • Slipande
  Om man överanvänder slipande tandkräm kan tändernas emalj bli tunnare, vilket på sikt kan ge känsligare tänder.

Munskölj med whiteningeffekt

Munskölj med whiteningeffekt, till exempel nya SB12 White ger vitare tänder, är ej slipande eller oxiderande, innehåller även fluor för att stärka tänderna.

SB12 White är ett bra alternativ för dig som både vill få bättre andedräkt och slippa missfärgningar och fläckar på tänderna.